Archeologielezing over ontdekkingen Adorp

9 februari 2022
2022-02-09 08:34:00

Afgelopen week verzorgde archeoloog Cuno Koopstra een online lezing over de recente ontdekkingen tijdens de archeologische opgravingen in Adorp, live vanuit Museum Wierdenland. Het archeologisch onderzoek vindt plaats in verband met de aanleg van een snelfietspad tussen Groningen en Winsum. De lezing is hieronder terug te kijken.

Erfgoedpartners Groningen houdt in samenwerking met Museum Wierdenland, het Noordelijk Archeologisch Depot en het Veenkoloniaal Museum een aantal lezingen. MUG Ingenieursbureau verzorgde deze keer een online lezing over de ontdekkingen bij Adorp.

Opgraving bij Adorp
Archeoloog Cuno Koopstra nam de luisteraars mee door de tijd en vertelt over het ontstaan van de wierde in het Groninger landschap en de aangetroffen sporen en vondsten. Vanaf het moment dat er gegraven wordt, krijgen de archeologen een goed beeld van het dagelijks leven op de wierde. Zo zijn er Romeinse mantelspelden aangetroffen, aardewerk, weefgewichten en een metalen nagelreiniger uit variërende tijdsvakken.

Vondsten nu al in een expositie
In de zomer van 2021 stuitten de archeologen onverwacht op een stroom aan vondsten. Een selectie van deze uitzonderlijke ontdekkingen is nu al te bekijken in Museum Wierdenland in Ezinge. Het is uniek dat vondsten al getoond worden voordat een archeologische opgraving is afgerond. In het voorjaar van 2022 wordt de opgraving hervat.

Bekijk de hele lezing hieronder.

Archeologielezing 27 januari 2022: Een sloot aan vondsten - Cuno Koopstra

Een sloot aan vondsten. De nieuwste archeologische ontdekkingen bij Adorp Door: Cuno Koopstra, archeoloog en senior-projectleider (MUG Ingenieursbureau). De aanleg van een fietspad naast een sloot die tussen Adorp en Sauwerd dwars door een wierde loopt, was aanleiding voor een archeologisch onderzoek. Dit leverde in de zomer van 2021 een onverwachte stroom aan vondsten op, waaronder opvallend veel gebruiksvoorwerpen die iets vertellen over het dagelijks leven op de wierde. Denk aan tientallen Romeinse mantelspelden (fibula’s) die wijzen op contact met het Romeinse Rijk en aardewerk uit de periode 200 v. Chr. – 200 na Chr. Na die tijd is de wierde opmerkelijk genoeg verlaten en het is nog onduidelijk waarom. De opgraving is nog niet afgerond. Wat zal er nog meer uit de grond tevoorschijn komen? Cuno Koopstra vertelt over de vondsten, waarvan een selectie nu al is te zien in Museum Wierdenland.

Certificering