Hydrografie

In kaart brengen van bodemprofielen

Hydrografie is landmeten alleen dan onder water. Het meten onder water brengt inzicht in de diepte, breedte en samenstelling van het water en de bodem. Met behulp van hydrografie wordt de onderhoudstoestand van wateren getoetst en kan mede achterhaald worden welke wateren/profielen in aanmerking komen om te baggeren.

Bij MUG Ingenieursbureau gebruiken we voor het uitvoeren van hydrografische metingen verschillende apparatuur en technieken, waarbij het meten onder water zowel vanaf het land als het water wordt gedaan. Afhankelijk van de toegankelijkheid en de diepte van wateren wordt gebruik gemaakt van bijpassende technieken en apparatuur.

Stedelijke gebieden en ondiepe wateren

In stedelijke gebieden en op locaties met ondiepe wateren, maken wij gebruik van een bestuurbare boot (CEE-USV). De CEE-USV is uitgerust met een echosounder en (Global Navigation Satellite System) GNSS-ontvanger. De echosounder meet de diepte van wateren met behulp van akoestische golven en de GNSS-ontvanger ontvangt signalen van satellieten op 20 duizend kilometer boven de aarde. Dit zorgt voor nauwkeurige metingen. De ingewonnen data worden rechtstreeks getoond op een laptop aan wal. De CEE-USV huren wij van Geometius.

Grote en diepe wateren

Op de grote en diepe wateren varen onze hydrografen met een boot. Deze boot is voorzien van een Single beam Echosounder E20 van Teledyne. De Single beam Echosounder is in staat om naast het meten van de diepte van wateren met behulp van akoestische golven ook de onderscheidende lagen te bepalen. Voorbeelden hiervan zijn bovenzijde slib en bovenzijde vaste waterbodem.
 

Recente projecten

Certificering