Archeologie

Archeologische opgraving Grote Markt Groningen

Op maandag 3 oktober is MUG Ingenieursbureau gestart met een bijzondere archeologische opgraving in het hart van de stad Groningen. In opdracht van Avitec en de gemeente Groningen verzorgen wij de opgraving van de Grote Markt.

De gemeente vernieuwt het stadscentrum met andere verharding en ruimte voor bomen. Hiervoor moeten onder andere boomplantvakken en een aangepaste hemelwaterafvoer worden aangelegd. Omdat dit betekent dat er in de markt wordt gegraven, ontstaat er een unieke kans om op diverse plekken 'onder' de Grote Markt te kijken!

Geschiedenis van de Markt
De Grote Markt stond vroeger bekend als de Breede Merckt. Na het verkrijgen van het Munt- en Marktrecht in de elfde eeuw, werd deze plek als markt gebruikt. Door de jaren heen is de markt steeds hoger komen te liggen. De niveaus uit het verleden liggen dus letterlijk nog onder de huidige Markt.

Gespen, knopen en fibulae
We verwachten een neerslag aan te treffen van verloren kledingaccessoires zoals gespen en knopen. Wellicht treffen we ook fraaie fibulae (mantelspelden) aan en mogelijk vele munten. Op de markt werd natuurlijk gehandeld en op een druilerige dag viel er wel eens wisselgeld in de drek. Deze werden tijdens een drukke marktdag niet altijd teruggevonden.

Het onderzoek loopt door tot ver in 2023. Volg dit bijzondere onderzoek in ons opgravingsdagboek.

Lees ook:

Opnieuw bijzondere archeologische vondsten op de Grote Markt: ‘Dit is gewoon prachtig!’

Omdat het hart van de binnenstad wordt vernieuwd, de Grote Markt, vinden archeologen steeds vaker schatten die al eeuwen diep onder de grond verborgen zijn. Archeoloog Aldwin Wals is zeer enthousiast over de vondsten van vandaag.  'We hebben een zegelstempel en een pelgrimsinsigne gevonden ', vertelt archeoloog Aldwin Wals. De vondsten komen waarschijnlijk uit de 13e eeuw. De zegelstempel werd vroeger gebruik als handtekening onder documenten. 'De pelgrimsinsigne is een heel dun plaatje met een afbeelding er op van een heilige plaats waar mensen vroeger geweest zijn.' Verhaal van Groningen Stadsarcheoloog Gert Kortekaas is ook regelmatig op de bouwplaats te vinden. Zijn 'archeologenhart' gaat dan ook sneller kloppen bij het vinden van al deze vondsten. 'Het is altijd leuk om tastbare dingen te vinden en zeker zo'n zegelstempel. Wie weet kunnen we dat wel aan een Groninger verbinden, dat zou heel spannend zijn'.  Met de archeologische vondsten hoopt Kortekaas dan ook te kunnen bijdragen aan het verhaal van Groningen. 'Een stukje verhaal van Groningen proberen we hier te completeren, om het volledig te maken. In dit geval een stukje verhaal van de Grote Markt.' Hoe nu verder De archeologische vondsten worden voorzichtig naar een externe locatie gebracht. 'Ze worden eerst schoongemaakt en geconserveerd. Dan wordt er gekeken naar wat het precies is en waar het van weg komt en dan gaat het in het depot', vertelt Wals. Hij hoopt dat de vondsten uiteindelijk worden tentoongesteld.
Terug naar overzicht
  • Opdrachtgever: Gemeente Groningen
  • Plaats: Grote Markt Groningen

Certificering