Archeologie

Archeologische opgraving Onstaborg Sauwerd

In Sauwerd realiseert de vereniging dorpsbelangen Sauwerd en Wetsinge een nieuwe schaatsbaan en, wanneer het niet vriest, een startplaats voor het kanovaren. In de 14e eeuw lag op deze locatie de gracht van de voormalige Onstaborg.

De opgraving staat in nauwe samenwerking met de dorpsbelangen Sauwerd en Wetsinge, de vereniging vrijwilligers in de archeologie (AWN) en de historische kring Ubbega.

Onstaborg in de 14e eeuw
Gelegen op de dorpswierde van Sauwerd, ligt het borgterrein. Het borgterrein is al in de 14e eeuw als omgracht borgterrein in gebruik genomen en wordt in 1400 belegerd. Een verslag hiervan is bewaard gebleven, waardoor we weten dat het terrein destijds bestond uit een omgracht steenhuis (met muren met een dikte van 1,75 meter!) en vijf versterkte gebouwen.

Conflicten door de eeuwen heen
In de eeuwen daarna blijft de Familie Onsta betrokken bij conflicten. In 1514 wordt de Onstaborg als een ruïne betiteld, waarna er pas in de 17e eeuw herbouw plaatsvindt. Van lange duur is deze fase echter niet, want afbraak volgt reeds in 1725. De laatste fase van de borg uit de 18e eeuw wordt in de 19e eeuw afgebroken.

188 metaalvondsten
Onlangs is het terrein systematisch afgezocht met metaaldetectors door enthousiaste vrijwilligers. Dit onderzoek leverde al 188 metaalvondsten op! Zo werden er een tal van kledingaccessoires (gespen en knopen) gevonden, maar ook munten, loden kogels en ijzeren gereedschap.

Van links naar rechts, een loden (musket)kogel, een fraai versierde gesp uit de 16e/17e eeuw, een tinnen knoop met koperen draadoog en een ringgesp uit de late Middeleeuwen. Volg vanaf 9 mei de vondst van de dag op onze vondstenpagina

Deze publieksparticipatie opgraving wordt mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de provincie Groningen. 

Lees ook:

Terug naar overzicht
  • Opdrachtgever: Vereniging dorpsbelangen Sauwerd en Wetsinge
  • Plaats: Sauwerd

Certificering