Archeologische depot vernieuwd en uitgebreid

3 juni 2021
2021-06-03 15:37:00

Onze archeologen doen tijdens hun onderzoeken regelmatig allerlei bijzondere vondsten. Soms enkele, maar soms ook heel veel. Wat gebeurt er precies met die vondsten en waar worden ze bewaard?

Gedurende de opgravingen worden de vondsten naar ons archeologisch depot aan het Mulderspark in Leek gebracht. Hier wordt het materiaal gewaardeerd en het onderzoekspotentieel beoordeeld. De vondsten mogen maximaal twee jaar in het depot worden opgeslagen. Normaliter is het onderzoek dan ook afgerond en worden de vondsten door onze archeologen gedeponeerd, onder andere in het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis.

Speciale conditioneringsruimtes
Het depot in Leek bestaat uit verschillende ruimtes waaronder een koelruimte en een droogruimte. Dit is nodig omdat vondsten uit allerlei soorten materiaal bestaan en onder de best mogelijke condities bewaard moeten blijven. Aardewerk wordt na het schoonmaken bijvoorbeeld in de droogruimte gedroogd en bewaard, maar hout wordt daarentegen ingepakt om uitdroging en barsten juist te voorkomen.

Duurzame uitbreiding
Afgelopen jaar is het depot verbouwd en uitgebreid. Zo is de opslagruimte voor de vondsten vergroot en zijn er vier kantoorruimtes bijgekomen. De inrichting van de kantoorruimtes is duurzaam gedaan door gebruik te maken van kantoormateriaal dat afkomstig is van een verbouwing bij de gemeente Utrecht. Het materiaal krijgt hiermee een tweede leven. Met de vernieuwing is het depot klaar voor alle archeologische vondsten in de komende jaren.

Certificering