Archeologie

Maak kennis met:

Bonne Hiemstra

Bonne is derdejaarsstudent Archeologie aan de Hogeschool Saxion en heeft 20 weken stage gelopen op onze afdeling Archeologie. Nadat hij in juni zijn stage succesvol afrondde, ging hij niet direct op vakantie, maar blijft hij om een gedeelte van de zomervakantie het archeologieteam te ondersteunen. 

Van archeologische opgravingen, begeleidingen tot schoonmaakwerk in het depot

Bonne: "Vanaf mijn achtste ging ik met mijn ouders vaak op vakantie naar Griekenland. Daar bezochten we musea en archeologische sites. Vanaf dat moment wist ik: later word ik archeoloog.

Tijdens mijn stage bij MUG Ingenieursbureau heb ik veel ervaring mogen opdoen. Ik heb veldwerk uitgevoerd bij verschillende archeologische opgravingen, zoals: de Lindevallei en Nieuwe Kijk in Het Jatstraat. Ook heb ik ondersteund bij archeologische begeleidingen. Verder heb ik op het depot van MUG Ingenieursbureau vondsten schoongemaakt. Tijdens het reinigen kreeg ik veel verschillende soorten materiaal in mijn handen. Alle collega-archeologen deelden hun expertises met mij. Ik ben hiervoor erg dankbaar, want daardoor is mijn materiaalkennis verbreed.

"Het mooiste aan archeologie is dat je de geschiedenis uit de grond ziet komen. Je leert hierdoor nieuwe dingen over het gebied en je verbreedt de kennis voor de medemens."

Mooiste vondst
De vondst waar ik het meest trots op ben is een middenvoetsbeen van een edelhert die zeer waarschijnlijk uit de IJzertijd komt. Deze heb ik gevonden tijdens de archeologische opgraving bij de Lindevallei.

Een hele leuke, leerzame en geweldige ervaring
In de afgelopen periode heb ik heel veel geleerd. Ik heb nu het idee dat je mij bijna ergens kan neerzetten en dat ik voor een groot deel weet wat ik ga doen. Ik weet nu hoe het proces in werking gaat bij een archeologische opgraving. Dit gebeurt laagsgewijs en ik weet waar ik naar moet kijken en op moet letten. Daarnaast heb ik veel geleerd over de technische kant. Dit is vooral het gebruik van een GPS en het beheren van de vondstadministratie in de velddatabase. Verder weet ik nu hoe het conserveringsproces van metaal in werking gaat.

Toekomst
Volgend schooljaar ga ik afstuderen. Daarna ga ik de éénjarige master Archeologie volgen aan de RUG. Als ik afgestudeerd ben wil ik graag voor een commercieel bedrijf werken, het liefst als veldarcheoloog. Het lijkt mij ook heel leuk om in een bepaalde materiaalsoort gespecialiseerd te zijn. Mijn interesses liggen het meest bij aardewerk en bot, maar metaal vind ik ook zeer interessant!"
 

"Ik zou het iedereen aanraden om bij MUG Ingenieursbureau stage te gaan lopen. Het is een heel leuk bedrijf en er werken hele leuke mensen."

Bonne Hiemstra

Certificering