Infra, Water & Natuur

Technische ontwerpen binnentuinen Feringa building Zernike

Op het Zerniketerrein in Groningen bouwt de Rijksuniversiteit Groningen een nieuw gebouw voor de Faculty of Science and Engineering. Het gebouw met de naam Feringa Building krijgt de vorm van drie aaneengeschakelde V-vleugels.

Landschapsarchitect Karres en Brands kreeg de opdracht om een ontwerp te maken voor de tuinen die zich binnen de V-vleugels bevinden. Na het maken van het ontwerp vroegen zij MUG Ingenieursbureau om de definitieve ontwerpen uit te werken tot technische tekeningen. Een mooie opdracht voor onze afdeling Infra, Water & Natuur omdat al deze elementen terugkomen binnen dit project.

Vier verschillende tuinen
Het ontwerp kent vier verschillende tuinen die elk een eigen karakter hebben. Onderdeel van de ontwerpen zijn grote bomen die tijdens de realisatie het gebouw ingehesen worden. Dat betekent rekening houden met verticaal transport, ondergrondse verankering van de bomen en een goed systeem voor de waterhuishouding. De binnentuinen krijgen bijzondere vormen en combinaties van beton- en natuurconstructies.

Tekeningen en bestek op maat
Omdat elke tuin anders is en er niets standaard is in het ontwerp, maken we alles op maat. Dat resulteert in een uitgebreid pakket aan technische tekeningen inclusief RAW-bestek. Zodra deze klaar zijn vormen ze de basis voor een opdracht aan een aannemer die de aanleg van de tuinen zal verzorgen. De realisatie zal naar verwachting medio 2023 starten.

Meer informatie over de bouw van Feringa Building.

Voor het ontwerp van deze tuinen hebben wij zeer specifieke onderdelen ontworpen die voorbij gaan aan dagelijkse civieltechniek. MUG heeft zich flexibel en coöperatief opgesteld en zich ingespannen dit in het bestek en tekeningen te vertalen naar de juiste specificaties om in de uitvoering het hoge ambitieniveau te borgen.

Joost de Natris | Senior designer
Karres en Brands
Terug naar overzicht
  • Opdrachtgever: Karres en Brands
  • Plaats: Groningen

Certificering