Archeologie

Archeologisch onderzoek Brailleweg

MUG Ingenieursbureau voert Archeologisch onderzoek uit in opdracht van Combinatie Herepoort voor het project Aanpak Ring Zuid. De bodem waar archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd is een mengeling van zwarte grond uit de jaren 20 en een slibdepot. In 1964 is voor de aanleg van de A28 het Helperdiep uitgebaggerd. Sindsdien rust de ondergrond als slibdepot.

Vondsten: granaathuls uit de Eerste Wereldoorlog en winkelbordje
Onze archeologen doen bijzondere vondsten. Zo is er een Duitse granaathuls met een diameter van 92 millimeter gevonden van de Kaiserliche Marine uit 1916. Met de huls is in 1916 geschoten en hij is in 1917 twee keer herladen en in 1918 waarschijnlijk drie keer. Dit is te zien aan de puntjes op de onderkant van de huls, zie afbeelding 3. De granaathuls is gemaakt van koper en komt van een onderzeeboot of schip. De marine maakte in die tijd vaker mooie dingen van hun granaathulzen om tijd te verdrijven. De door ons gevonden granaathuls heeft een gehamerde rand. Ook zit er een gaatje in de zijkant van de huls, hieruit kan worden waargenomen dat de huls na de oorlog bij iemand in huis heeft gestaan. Hij kan voor de sier hebben gefunctioneerd als bijvoorbeeld een paraplubak.

Daarnaast hebben we een winkelbordje gevonden van H.A.V.D. Munnik Optiekverplegingsartikelen die gevestigd zat aan de Brugstraat 27. In afbeelding 4 zien we Marlies die het net gevonden bordje vasthoudt en daarnaast André die het schoongemaakte bordje vasthoudt.

Sleufbekisting
Er wordt gewerkt in een sleufbekisting (de gele stelling). Het archeologisch onderzoek wordt in een zeer diep uitgegraven ondergrond uitgevoerd. Om te voorkomen dat de zijkanten instorten wordt er gebruik gemaakt van een sleufbekisting.

 

Nieuws over dit project

Terug naar overzicht
  • Opdrachtgever: Combinatie Herepoort
  • Plaats: Groningen
Contactpersoon

Certificering