Voor verschillende gemeenten en sportparken voert MUG Ingenieursbureau onderzoek uit naar rubberkorrels op sportvelden. Tijdens het sporten op kunstgrasvelden verspreiden de rubberkorrels zich en kunnen ze ongewenst naast de velden terechtkomen. Hiermee vormen zij een risico voor het milieu.
Verspreiding en effecten van rubberkorrels
Rubberkorrels worden gebruikt als instrooimateriaal op kunstgras sportvelden en zorgen ervoor dat de bal niet te snel rolt of te hoog stuitert. De korrels verspreiden zich soms buiten het kunstgrasveld door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld als er gebruik wordt gemaakt van een bladblazer om bladeren te verwijderen van de velden. Maar ook bij normaal gebruik van de velden vindt verspreiding van rubberkorrels plaats. Wanneer de rubberkorrels buiten het veld terechtkomen kan ongewenste uitloging (lekken) van stoffen in de bodem plaatsvinden met alle gevolgen van dien. Niet alleen de bodem, maar ook de waterbodem rondom de velden kan verontreinigd raken met rubberkorrels.Onder de velden zelf is in vrijwel alle gevallen drainage aanwezig. De uitloging van stoffen uit rubberkorrels komt via de drainage met het regenwater in de sloot terecht met als gevolg dat stoffen kunnen neerslaan op de waterbodem.
Om te onderzoeken of de rubberkorrels ter plaatse van kunstgras sportvelden een risico vormen voor het milieu doen wij hier onderzoek naar.
1. Plan van aanpak onderzoek
Eerst stellen we een plan van aanpak op in een (vrijblijvende) offerte.
2. Uitvoeren van het onderzoek
Vervolgens onderzoeken we de locatie specifieke omstandigheden en brengen we zaken als afwatering, sloten en verspreiding in kaart.
3. Plan van aanpak sanering en herstelwerkzaamheden
Bij ongewenste verspreiding van de rubberkorrels en verontreiniging maken wij een plan van aanpak voor de sanering en herstelwerkzaamheden.
4. De uitvoering van sanering en herstelwerkzaamheden
Als er een sanering moet plaatsvinden nemen wij de rol van adviseur van de opdrachtgever aan en zorgen wij voor de sanering en herstelwerkzaamheden.
5. Advisering en begeleiden inkoopproces kantvoorzieningen en schoonlooproosters
Naast het adviseren en begeleiden van het inkoopproces begeleiden wij ook bij het aanbrengen van de kantvoorzieningen en schoonlooproosters (zie foto 4 en 5 van voorbeelden).
Zorgplicht (Wet bodembescherming)
Rubberkorrels zijn veelal toegepast na 1987, hierdoor valt de eventueel ontstane verontreiniging door uitloging door rubberkorrels onder de ‘zorgplicht’ van de Wet bodembescherming. De veroorzaker dient redelijkerwijs alle verontreinigingen welke zijn ontstaan door de uitloging van rubberkorrels ongedaan te maken. Daarnaast dienen maatregelen genomen te worden om herverontreiniging tegen te gaan. In de praktijk betekent dit dat de verontreinigde grond/waterbodem gesaneerd dient te worden en afgevoerd naar een erkend verwerker. Deze werkzaamheden dienen door een erkende aannemer (BRL7000) uitgevoerd te worden en onder toezicht van een erkend milieukundige begeleider (BRL6000).
Om herverontreiniging tegen te gaan kunnen bijvoorbeeld kantplanken rondom de velden worden aangebracht, de rubberkorrels verwijderd worden of het drainagewater via het riool af te voeren in plaats van op het oppervlaktewater. De maatregelen dienen in overleg met het bevoegd gezag afgestemd te worden. Onder de velden zelf is in vrijwel alle gevallen drainage aanwezig. De uitloging van stoffen uit rubberkorrels komt via de drainage met het regenwater in de sloot terecht met als gevolg dat stoffen kunnen neerslaan op de waterbodem.
Op de site van het RIVM is meer informatie opgenomen over de uitkomsten van onderzoek naar rubberkorrels op kunstgrasvelden.