Geo-ICT & Geo-Info

Inmeten 17.550 putten gemeente Lelystad

De straten van gemeente Lelystad tellen in totaal 17.550 putten voor het riool en hemelwaterafvoer. Deze putten zijn onderdeel van een gescheiden rioolstelsel van ruim 700 km lang. In mei 2020 is MUG Ingenieursbureau vanuit de vestiging Wognum begonnen om al deze putten in te meten. Een enorme klus die ruim vijf jaar gaat duren. De gemeente Lelystad gunde op 1 april 2020 de aanbesteding aan MUG Ingenieursbureau.

Van alle 17.550 putten meten we de putdeksels, de bodem van de put, de bodembuis van de rioolstrengen die hierop aansluiten en de diameters van deze buizen. De gemeente Lelystad gebruikt deze informatie om hun beheersysteem voor rioleringen te actualiseren. Zo zorgen ze ervoor dat het riool ook in de toekomst goed blijft functioneren.

De metingen worden tachymetrisch uitgevoerd om te voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Bij deze methode worden de afstand en de hoek van het meetpunt op millimeter niveau vastgelegd.

Speciaal aandachtspunt bij de metingen is het gebruik van de materialen. Prismastokken die worden gebruikt voor het meten van het vuilwater riool mogen om hygiënische redenen niet gebruikt worden voor metingen in het riool voor hemelwaterafvoer. Hiervoor meten we met verschillende kleuren prismastokken om dit verschil inzichtelijk te houden. Zo hebben  stokken voor het vuilwater een gele kleur en die voor het schoonwaterriool een rood-witte kleur. Voor het meten van de putdeksels gebruiken we een kortere meetstaaf.

De vestiging in Wognum groeit en is door dit soort mooie projecten steeds meer zichtbaar. In het straatbeeld van de gemeente Lelystad zijn we in ieder geval de komende vijf jaar aanwezig!

17.550 putten meten in Lelystad

Voor de gemeente Lelystad meet MUG Ingenieursbureau alle 17.550 putten voor riool en hemelwaterafvoer in. De gemeente Lelystad gebruikt deze informatie om hun beheersysteem voor rioleringen te actualiseren. Het werk voeren we verspreid over 5 jaar uit. Meer informatie over het project: https://www.mug.nl/project/inmeten-17-550-putten-gemeente-lelystad

Gerelateerd Nieuws

Terug naar overzicht

Expertise

  • Opdrachtgever: Gemeente Lelystad
  • Plaats: Lelystad
Contactpersoon

Certificering