Aan de oostzijde van Winsum wordt het nieuwbouwplan Munster ontwikkeld. Wonen zonder gasaansluiting en in een waterrijke en groene omgeving. In de nieuwe wijk worden, op duurzame wijze, 150 energiezuinige woningen gebouwd zonder gasaansluiting. Een collectief warmtenet gaat fungeren als duurzame energiebron.
In november 2017 werd gewerkt aan het bouw- en woonrijp maken van de wijk. Dit houdt onder andere het graven van watergangen in en de aanleg van riolering en wegen, op een aantal kavels die in eerste instantie als weiland in gebruik waren. De afdeling Milieu begeleidt en adviseert de gemeente Winsum met milieukundige vraagstukken en bodemvraagstukken tijdens de voorbereiding en de uitvoering.
(Water)bodemonderzoek, kwaliteit baggerspecie en asbestinventarisatie
Zo heeft MUG Ingenieursbureau (water)bodemonderzoek uitgevoerd om de milieuhygiënische kwaliteit van de bodem op de locatie vast te stellen. Ook wordt een aantal bestaande sloten gedempt of verbreed, waarin de kwaliteit van de aanwezige baggerspecie is vastgesteld. Binnen het plangebied stonden een tweetal schuren die gesloopt dienden te worden. Om vast te stellen of er asbesthoudende toepassingen aanwezig waren, heeft MUG Ingenieursbureau de asbestinventarisaties van deze opstallen uitgevoerd.
Over het algemeen kan worden gesteld dat er geen bodemverontreinigingen aanwezig zijn binnen het plangebied. Wel speelden er een aantal andere bijzonderheden waarin onze afdeling de gemeente Winsum van dienst is geweest.
Advies en begeleiding asbestsanering
In het gebied was een asbesthoudend puinpad aanwezig binnen het plangebied dat door de aannemer, onder begeleiding van MUG Ingenieursbureau, is verwijderd. Ook waren er restanten van funderingen van een voormalige boerderij aanwezig, met plaatselijk asbest. Deze zijn eveneens onder advisering en begeleiding van ons bureau verwijderd.
In verband met de ontsluiting van de nieuwe wijk, zal onder andere de Netlaan worden verbreed en wordt er gewerkt aan de aanleg van kabels en leidingen. In de berm van de Netlaan hebben wij, tijdens bodemonderzoek, twee verontreinigingen met PAK aangetroffen. Deze zullen binnen afzienbare tijd nog worden gesaneerd onder milieukundige begeleiding van ons bureau.
Omdat het gaat om een duurzame wijk, waarbij ook veel klei zal worden ontgraven, hebben wij in samenwerking met TCKI in Velp (Arnhem) een klei-onderzoek uitgevoerd. Hierbij is onderzocht of de klei geschikt is voor de keramische industrie, zodat deze binnen de wijk kan worden hergebruikt als bijvoorbeeld straatklinkers.