Vorig jaar heeft Koninklijke Sjouke Dijkstra b.v. in opdracht van gemeente Groningen de Paddepoelsterweg te Groningen heringericht. De werkzaamheden bestonden uit het verwijderen van het oude wegdek en het aanleggen van een nieuw, breder wegcunet. Omdat de Paddepoelsterweg een oude weg is en dichtbij een aantal archeologische vindplaatsen ligt, is door de gemeente Groningen besloten dat het verwijderen van het oude wegdek onder archeologische begeleiding diende te gebeuren. Deze archeologische begeleiding is uitgevoerd door MUG Ingenieursbureau.
Door de goede samenwerking tussen Koninklijke Sjouke Dijkstra en MUG Ingenieursbureau verliep het project efficiënt en volgens planning. Een groot voordeel wanneer twee bedrijven goed op elkaar ingespeeld zijn, met korte communicatielijnen en inzicht in wederzijdse verwachtingen.
13e eeuwse vondsten
Bij het archeologische onderzoek zijn sporen van oudere fasen van de Paddepoelsterweg gevonden. Deze sporen bestaan uit klinkerverhardingen uit de 19e en 20e eeuw met daaronder een oudere kleiweg. Onder en tussen deze klinkerverhardingen en uit de kleiweg zelf zijn vooral metalen voorwerpen gevonden, voor het grootste deel bestaande uit hoefijzers en hoefnagels. Ander goed dateerbaar vondstmateriaal bestaat uit enkele munten, een rekenpenning, knopen, sierbeslag, een lakenlood en een zwaardschedebeschermer. Dit materiaal dateert tussen de 13e en 19e eeuw en toont aan dat de Paddepoelsterweg waarschijnlijk al sinds de 13e eeuw één van de verbindingswegen vormt tussen de stad Groningen en het Groningse wierdengebied. De aangetroffen vondsten zullen door reizigers door de eeuwen heen verloren zijn.
Zwaardschedebeschermer
Een gevonden zwaardschedebeschermer is het oudste voorwerp dat is gevonden en dateert uit de 13e eeuw. Bij de reiniging kwamen aan de binnenzijde textielresten aan het licht die door de koperoxide geconserveerd zijn gebleven. Dit houdt in dat de schede voor een deel van textiel gemaakt was, waarschijnlijk gecombineerd met leer. Omdat de Paddepoelsterweg in de buurt van de middeleeuwse steenhuizen van Harssens, Zernike en Selwerd (het voormalige kasteel van de heren van Selwerd) ligt, is het mogelijk dat hij verloren is door een persoon die in één van deze steenhuizen woonde.