November 2018 zijn de werkzaamheden voor de herinrichting van de Markt te Dokkum begonnen. Opdrachtgever hiervoor is DDFK-gemeenten. Aangezien de Markt een beschermd archeologisch Rijksmonument is, moesten alle werkzaamheden op de Markt worden uitgevoerd onder archeologische begeleiding. Deze begeleiding wordt uitgevoerd door Marlies van Kruining van de afdeling Archeologie van MUG Ingenieursbureau.
Herinrichting de Markt
De Markt van Dokkum wordt opnieuw ingericht. Het oude kunstwerk is gesloopt en er wordt een ijsfontein geplaatst. Behalve de fontein wordt ook de riolering vervangen en de inrichting van het plein veranderd volledig. De helft van de parkeervakken verdwijnt en in plaats daarvan wordt een gezellig plein aangelegd met bomen, bankjes etc. Voor alle graafwerkzaamheden worden de archeologen van MUG Ingenieursbureau ingezet. De markt in Dokkum ligt namelijk vol met archeologie. Het hele marktplein en de omliggende straten is één groot kerkhof. Tot circa 1830 is hier begraven. De insteek is dan ook zo min mogelijk ‘nieuwe’ gaten te graven en bijvoorbeeld de nieuwe rioolbuizen op dezelfde plek te leggen als de oude. Op die manier hoeft er minder opgegraven te worden. Soms kan de nieuwe buis niet op de plaats van de oude rioolbuis liggen en moet een nieuwe sleuf worden gegraven. In die smalle sleuven liggen de skeletten zij aan zij in soms lagen van vier begravingen boven elkaar. De beperkte werkruimte maakt het opgraven hiervan niet altijd makkelijk.
Graven
Over het hele marktplein ligt een puinlaag. Deze puinlaag is ontstaan na de Waalse Furie aan het eind van de 16e eeuw. Het marktplein is er als het ware mee opgehoogd en geëgaliseerd. In de puinlaag zijn ook mensen begraven. Deze graven dateren dus van na de Furie. De begravingen in de klei eronder, van voor de Furie. Opvallend is dat de bovenste graven direct onder de puinlaag meestal niet meer intact zijn. Het zijn vaak beenderkuilen, waarbij de botten van meerdere graven bij elkaar zijn herbegraven. Soms zijn de herbegravingen netjes in een kist gestopt. Een opvallend voorbeeld is een kinderkist met de beenderen van een volwassene erbovenop gestapeld (zie foto van de kist).
Historie de Markt Dokkum
De Markt is een beschermd archeologisch Rijksmonument en ligt op de dorpsterp van Dokkum, die uit de middeleeuwen stamt. Op de Markt heeft vanaf de 8e eeuw een kerk gestaan. Dit betrof in eerste instantie een houten kerk die omstreeks 1000 na Chr. werd opgevolgd door een kleine tufstenen kerk. Naast deze tufstenen kerk werd in de 11e eeuw de Bonifatiuskerk gebouwd, een abdijkerk. Beide kerken stonden eeuwenlang naast elkaar op de Markt. In de 16e eeuw werden beide kerken afgebroken en met het vrijgekomen materiaal is de huidige Martinuskerk gebouwd.