Archeologie

Archeologische begeleiding Leermens

Op de wierde in Leermens voerden we een archeologische begeleiding uit tijdens de sloop van een woning aan het Kerkpad 5. Het huis, dat in de 19e eeuw gebouwd is, staat direct naast de kerk. De wierde van Leermens is een archeologisch Rijksmonument en dus een kansrijke plek voor het vinden van interessante sporen en structuren en mooie archeologische objecten.

Middeleeuwen direct onder de betonvloer
De bestaande woning is gesloopt en wordt herbouwd in verband met de regionale aardbevingsproblematiek. De sloop gaf een unieke kans om in de wierde van Leermens te kijken. Het wierdepakket is ter plaatse wel vier meter dik, waarvan we op de plek van het woonhuis ongeveer 80cm hebben afgegraven. Daar waar de septic tank en verschillende kelders zaten hebben we iets dieper kunnen graven. Zodra de betonvloer was verwijderd zaten we in de middeleeuwen en kwamen de vondsten tevoorschijn.

Vlechtwerkwand
Naast een grote hoeveelheid scherven aardewerk uit de late middeleeuwen hebben we een aantal vondsten gedaan die zeer bijzonder zijn. Zo troffen we op het diepste punt van de opgraving, onder de septic tank, enkele meters vlechtwerk aan dat ooit gefungeerd heeft als wand van een gebouw. Het vlechtwerk is opbouwd uit staande staakjes waartussen takken geklemd zijn. Het vlechtwerk is zo'n 30cm hoog en dateert van rond het begin van de jaartelling. Vergelijkbare vlechtwanden zijn gevonden bij de opgravingen van de wierde Ezinge in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Het is echter zeer zeldzaam om zo'n compleet vlechtwerk in deze staat aan te treffen. Het vlechtwerk is meegenomen voor verder onderzoek.

Glazen ring
Tijdens de eerste week van het onderzoek vonden we een glazen ring. De ring dateert vermoedelijk uit de vroege middeleeuwen en was in die tijd een echt statussymbool, dat met leren touwtjes om de nek gedragen werd.

Romeinse spinschijf
Naast scherven vonden we ook een gebroken spinschijf, die is gemaakt van een scherf terra sigillata. Dit is luxe Romeins importaardewerk, dat ten zuiden van de limes (de grens van het Romeinse rijk) werd gemaakt. In Noord-Nederland kennen we vrijwel geen complete objecten van terra sigillata, maar alleen losse scherven, waarvan vaak amuletten of spinschijfjes zijn gemaakt. 

Aardewerk met pootjes
Tot slot vonden we in de laatste week van de opgraving nog een bijzondere schijf van aardewerk, met vier pootjes aan de onderkant. We vermoeden dat dit voorwerp is gebruikt als een soort komfoor om een pot in het vuur op te zetten. De schijf is 11 cm breed en 4 cm hoog en er is geen parallel van bekend, oftewel een uniek stuk. Uit Groningen en Friesland kennen we wel enkele potten met pootjes, maar dit object wijkt daar duidelijk vanaf. De schijf op pootjes dateert naar alle waarschijnlijkheid uit de midden-Romeinse tijd (70 tot 270 na Chr.).  

Terug naar overzicht
  • Opdrachtgever: Dijkstra Draisma
  • Plaats: Leermens

Certificering