Milieu

Bodemsanering sportveld Beetsterzwaag

In opdracht van de Gemeente Opsterland verrichtte MUG Ingenieursbureau een bodemonderzoek naar de conditie van de grond bij sportveld Beetsterzwaag. In de loop der jaren hebben de rubbergranulaat korrels van het kunstgrasveld zich verspreid in de bodem. In samenwerking met Koninklijke Sjouke Dijkstra voerde MUG de bodemsanering uit.

Grond met verhoogde concentraties zink
Bodemverontreiniging rondom kunstgrasvelden is een probleem dat landelijk speelt. Rubbergranulaat korrels vermengen zich met de aangrenzende grond en dat kan leiden tot verhoogde concentraties zink in de bodem. In een bodemonderzoek stelde MUG Ingenieursbureau de aard van de verontreiniging vast. Op de locaties van de boorpunten bleek het te gaan om zowel lichte als sterke verontreiniging van zware metalen in de toplagen van de bodem. 

Samenwerking met Koninklijke Sjouke Dijkstra
Koninklijke Sjouke Dijkstra voerde de sanering uit. Afhankelijk van de aard van de verontreiniging is de grond ontgraven en gescheiden afgevoerd. Met een kraan zijn de toplagen verwijderd en schone grond teruggebracht. De naastgelegen sloot is hierbij ook meegesaneerd.

Eindevaluatie en bodemkwaliteit
De milieukundige begeleider heeft gedurende de sanering controlemonsters samengesteld waarmee wij de saneringsdoelstelling toetsen. Nadien is het evaluatierapport van de sanering bij het bevoegd gezag ingediend om aan te tonen dat de bodemkwaliteit weer op orde is.

Een mooi project waarbij de verschillende specialismen van Koninklijke Sjouke Dijkstra en MUG Ingenieursbureau elkaar aanvullen.

Terug naar overzicht
  • Opdrachtgever: Gemeente Opsterland
  • Plaats: Beetsterzwaag

Certificering