Infra, Water & Natuur

Aanleg Faunapassages Friesland

De provincie Fryslân realiseert in 2021 twee faunapassages om de nationale parken Alde Feanen en Lauwersmeer ecologisch met elkaar te verbinden. Het betreft een faunapassage in de provinciale weg nabij Gytsjerk, waarbij er gelijktijdig onderhoud wordt uitgevoerd aan de N361 tussen Gytsjerk en kruispunt E10. Even verderop wordt de faunapassage in de Ottemawei gerealiseerd. MUG Ingenieursbureau kreeg de opdracht om de voorbereidende werkzaamheden uit te voeren.

Centrale As
Zowel de aanleg van de faunapassage bij Gytsjerk als aan de Ottemawei zijn maatregelen vanuit Gebiedsontwikkeling De Centrale As. De Centrale As is een relatief nieuwe weg van ongeveer 22 kilometer lang tussen Dokkum en Nijega. De weg doorkruist het Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden. Bij de realisatie van de Centrale As is afgesproken om in de omgeving de natuurwaarden te versterken.

Faunapassage Gytsjerk
Tussen de natuurgebieden de Grutte Wielen en de Bouwepet loopt de Westerdyk (N361). De weg is nu nog een groot obstakel voor nagenoeg alle dieren die van het ene natuurgebied naar het andere natuurgebied willen. Om beide natuurgebieden met elkaar te verbinden, komt hier een geheel nieuwe passage. Deze bestaat uit een brug met een natte en droge onderdoorgang. Diersoorten als de otter en de watervleermuis, kunnen zich door de komst van deze faunapassage beter verplaatsen en ontwikkelen.

De wegkruising naast de faunapassage en delen van de N361 krijgen een andere vormgeving en uitstraling. Met deze verkeerskundige aanpassingen wordt de veiligheid voor weggebruikers vergroot. Om de doorstroming van het verkeer te garanderen en om veilig te kunnen bouwen aan de faunapassage is er een tijdelijke wegomlegging gerealiseerd.

Faunapassage Ottemawei
Aan de Ottemawei komt een vernieuwde faunapassage. Er zit daar al een duiker onder weg alleen vormt deze met name voor zoogdieren een barrière. Hierdoor kunnen ze zich moeilijk verplaatsen tussen de natuurgebieden de Bouwepet en het Ottema-Wiersmareservaat. Om dit knelpunt op te lossen wordt daarom een forse prefab faunaduiker aangelegd voorzien van looprichels aan beide zijden. Zo kunnen dieren zoals otter, hermelijn maar ook andere zoogdieren, insecten, reptielen en vissen zich van het ene naar het andere gebied verplaatsen. Bijkomend voordeel van beide passages is dat kanoërs nu ook eenvoudig beide wegen kunnen passeren.

Werkzaamheden
Om beide passages te kunnen realiseren, verzorgden wij in opdracht van de provincie Fryslân alle voorbereidende werkzaamheden. Wij zorgden voor:

  • de benodigde onderzoeken
  • de coördinatie van het verleggen van kabels en leidingen
  • het maken en uitwerken van ontwerpen
  • het maken van de bestekken
  • het aanvragen van vergunningen en ontheffingen
  • de afstemming met betrokkenen

Inmiddels zit de aanleg van de faunapassages in de realisatiefase. Naar verwachting zijn de faunapassages eind 2021 gereed.

Terug naar overzicht
  • Opdrachtgever: Provincie Fryslân

Certificering