Bas loopt snuffelstage als archeoloog

29 april 2024

Bas zit op het Praedinius in Groningen en snuffelt een weekje aan het vak van een archeoloog. Bij de opgraving in Onderdendam schept, troffelt en zoekt hij mee naar schatten. “Het is leuk en spannend om erachter te komen wat er lang geleden gebeurde en wie er leefde.”

Een week lang helpt Bas mee bij de archeologische opgraving in Onderdendam. “Het is een verrassing wat je vindt. Het kan zomaar super zeldzaam zijn.” Bas troffelt, graaft en vindt veel mooie vondsten. “Een complete kattenschedel, twee muizenkaken en een de ruggenwervel van een koe – ik vond veel oude botten gevonden in de grond, maar ook een groot stuk hout.” Het allerleukste vindt Bas misschien wel het werken met de metaaldetector. “Je vindt allemaal bijzondere voorwerpen. En misschien wel goud. Bij metaalvondsten is het iedere keer weer spannend.”

Binnenkort mag Bas zijn vakkenpakket nog meer specificeren en uiteindelijk een studiekeuze maken. "Archeologie lijkt me erg leuk en daarom kijk ik of dit beroep echt bij mij past. Maar misschien wil ik ook wel iets met biologie doen en word ik dokter of toch archeoloog. Ik weet het nog niet precies." 

Certificering