Ruim 4000 gebouwen in Mozambique op de kaart

11 april 2024

Dinsdagavond 9 april vond de mapathon van Missing Maps plaats. Met behulp van luchtfoto’s tekenden we een crisisgebied in en zetten we de wereld letterlijk op de kaart. Koos Krijnders van het Rode Kruis nam ons mee naar het crisisgebied in het zuidoosten van Mozambique dat begin maart te maken kreeg met cycloon Filipo. In dit gebied gingen we die avond aan de slag.

In Mozambique kwam de tropische cycloon Filipo aan land op 12 maart 2024. De wind en zware regenval verdreven verschillende bevolkingsgroepen en veroorzaakten grote schade aan de infrastructuur in verschillende delen van het land. Naar schatting zijn 500.000 mensen hierdoor getroffen. Missing Maps levert een bijdrage aan de uitvoering van noodhulpmaatregelen. Om de juiste hulp te kunnen bieden is het belangrijk dat deze gebieden in kaart worden gebracht zodat hulp zo goed mogelijk georganiseerd kan worden. 

Een dertigkoppig vrijwilligersteam stroopte de mouwen op om zoveel mogelijk bebouwing op de kaart vast te leggen. Het gebied bestaat grotendeels uit oerwoud en af en toe was het flink zoeken naar bebouwing. Koos Krijnders en Ries Visser deelden tips en tricks uit en hielpen iedereen op weg. 

In totaal brachten we 4067 gebouwen in kaart. Naar schatting zijn dit de onderkomens van ongeveer 15.000 mensen. Met dit nieuwe stukje kaart kunnen hulporganisaties beter inschatten hoeveel mensen in het gebied wonen.

Al met al een gezellige avond waar vele handen licht werk maakten!

Missing Maps is een samenwerking tussen het Amerikaanse en Britse Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en het Humanitarian OpenStreetMap Team.

Certificering