Innovatief inwinnen met nieuwe scanmethodieken

6 december 2023

Eén van de thema’s waar we waterschappen mee ondersteunen is het innovatief inwinnen van data. Om de medewerkers van Waterschap Vallei en Veluwe te inspireren en kennis te laten maken met nieuwe inwintechnieken, hielden we een innovatiesessie bij het gemaal Terwolde.

Van traditioneel naar digital twins
Waterschappen winnen traditiegetrouw veel van hun data in met gps, total stations en waterpassen. In de basis zijn dat prima technieken die hun werk al vele jaren goed doen. Alleen is de norm de laatste jaren snel opgeschoven naar 3D-modellen, digital twins en puntenwolken. Zeker als je het hebt over het beheer van objecten.

Snel en eenvoudig inwinnen in 3D
In een innovatiesessie bij het gemaal Terwolde maakte Waterschap Vallei & Veluwe kennis met innovatieve scanmethodieken. Hierbij lieten we drie alternatieve inwinmethodieken zien waarmee op nieuwe manieren data van objecten en de omgeving in 3D ingewonnen kunnen worden.

“Het leukste wat ik heb gezien was het scannen met een mobiele telefoon. Het is makkelijk te bedienen en ook niet heel kostbaar. Daarmee is het goed te gebruiken voor onze mensen buiten en kunnen we met dezelfde hoeveelheid mensen veel meer werk verzetten.”

Martin Colee
GIS-specialist waterschap Vallei en Veluwe

Innovatief inwinnen met nieuwe scanmethodieken

MUG Ingenieursbureau ondersteunt waterschappen bij het innovatief inwinnen van data. Tijdens innovatiesessies laten we zien welke alternatieve scanmethodieken er zijn. In deze video de NavVis VLX, de drone en de mobiele telefoon.

Certificering