Elektrische cargobike in ontvangst genomen

5 juli 2023
2023-07-05 13:04:00

Op woensdag 5 juli nam Edwin Oostinga een splinternieuwe cargobike in ontvangst. De elektrische bakfiets is een goed alternatief voor de auto voor het vervoer van materiaal over korte afstanden. De bakfiets is gratis beschikbaar gesteld door Groningen Bereikbaar om enkele weken te testen en werd uitgereikt door René Schripsema, directeur Groningen Bereikbaar.

Voor korte ritten absoluut de moeite waard
Veel bedrijven zijn dagelijks onderweg om spullen te vervoeren. Zo ook MUG Ingenieursbureau. "Wij hebben drie locaties in en rondom Leek. Op onze locatie aan het Mulderspark is de afdeling archeologie actief. Hier bewaren en onderzoeken we archeologische vondsten," vertelt directeur Edwin Oostinga. "Het vervoeren van materialen tussen de verschillende locaties, waaronder de archeologische vondsten, deden we tot nu toe altijd met de auto. Omdat we voortdurend kijken naar nieuwe mogelijkheden om onze CO2-uitstoot te verminderen, is het proberen van deze cargobike absoluut de moeite waard."

Snel en gezond
Voor de relatief kortere, logistieke ritten is de elektrische cargobike een duurzaam en handig vervoersmiddel, voegt Schripsema toe. "Je bent er snel mee op de plek van bestemming en het is een voordeliger alternatief dan de bestelbus, doordat er geen sprake is van parkeer- en brandstofkosten. Daarnaast is de bestuurder in beweging en op die manier gezond onderweg."

Lage CO2-uitstoot
Naast dat een elektrische cargobike een gezond en op termijn voordeliger vervoersmiddel is, is het vooral ook een duurzaam alternatief. De CO2-uitstoot ligt met een elektrische cargobike veel lager dan voor een bestelbus. Voor bedrijven in de provincie Groningen die stappen willen maken op het gebied van duurzaamheid, kan de cargobike daarom een aantrekkelijk alternatief zijn. En dat geldt ook voor bedrijven met meer dan honderd werknemers. Zij krijgen namelijk te maken met een registratieplicht van CO2-uitstoot dat wordt veroorzaakt door het woon-werk en werk-werk verkeer van hun medewerkers. Met een elektrische cargobike ligt de CO2-uitstoot een stuk lager.

Zo werkt het
Op www.groningenbereikbaar.nl/cargobike kunnen bedrijven en ondernemers in de provincie Groningen de elektrische cargobike reserveren. De cargobike wordt bij het bedrijf bezorgd en na twee weken weer opgehaald. De actie is een initiatief van Groningen Bereikbaar en is bedoeld om bedrijven in de provincie op weg te helpen op het gebied van duurzame mobiliteit.

Certificering