4653 gebouwen en 325 km weg in kaart voor Missing Maps

9 mei 2023

Dinsdagavond 9 mei vond de mapathon Missing Maps plaats. Tijdens mapathons worden met behulp van luchtfoto’s crisisgebieden ingetekend. Koos Krijnders van het Rode Kruis opende de mapathon in Zwanenburg en Leek en onthulde het crisisgebied in het Chikwawa district in het zuiden van Malawi.

In Malawi heeft recent de langstdurende tropische storm (Freddy) ooit gewoed. De storm is begin dit jaar twee keer aan land geraakt in Oost-Afrika en trok meer dan 38 dagen door het gebied. In Malawi zijn vele slachtoffers gevallen en tientallen mensen vermist. Om de juiste hulp te kunnen bieden is het belangrijk dat deze gebieden in kaart worden gebracht. Zo kan hulp zo goed mogelijk georganiseerd worden. 

Een dertigkoppig vrijwilligersteam karteerde erop los die avond. Koos Krijnders (in Leek) en Ries Visser (in Zwanenburg) deelden tips en trucs uit en liepen ieder groepje bij langs. 'Zie je een schaduw? Dan is het waarschijnlijk een huis. Denk je dat het een doorgaande weg is? Teken hem dan in als tertiaire weg.'

In totaal brachten de vrijwilligers 4653 gebouwen in kaart en 325 kilometer aan Malawische wegen. Naar schatting wonen er in dat gebied ongeveer 25.000 mensen. De kaart in OpenStreetMap van het Malawische dorpje leek aan het begin van de avond nagenoeg leeg. Na de mapathon was een groot gedeelte ingetekend! Daarmee kunnen hulporganisaties nu beter het dorp betreden en inschatten met hoeveel inwoners ze te maken hebben bij een eventuele ramp.

Missing Maps is een samenwerking tussen het Amerikaanse en Britse Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en het Humanitarian OpenStreetMap Team.

Certificering