Het verhaal achter de goudschat van Loppersum

25 april 2022
2022-04-25 11:46:00
Sven Jach/RTV Noord
Sven Jach/RTV Noord

Vijf jaar geleden vond Aldwin Wals tijdens graafwerkzaamheden in Loppersum een goudschat van maar liefst 49 gouden muntstukken. Van wie de munten waren of wat het verhaal erachter was, bleef grotendeels onbekend. Maar toch zijn er inmiddels ideeën over de achtergrond van het verhaal.

De schat werd in september 2016 ontdekt tijdens rioolwerkzaamheden. Vondsten van deze omvang worden zelden gedaan, zegt Cuno Koopstra, archeoloog bij MUG ingenieursbureau. Voor de meeste archeologen gaat het echter niet om de schat zelf, maar om het verhaal dat erachter schuil gaat. 'Wat zegt zo'n gouden schat nou over de plek of over de toenmalige bezitter? Waarom heeft hij hem begraven? Wat was de sociaal-politieke achtergrond? Dat maakt het gewoon bijzonder', aldus Koopstra.

Katholiek
Een van de jongste munten, de zogenoemde sluitmunt, dateert uit 1592. De dreiging kwam toen voornamelijk uit de Staatse legers die Delfzijl in 1591 hadden veroverd en opmars maakten naar de Ommelanden. 'Dit zou ongetwijfeld een katholieke bezitter zijn geweest, die voor zijn leven moest vrezen', aldus Koopstra. 'Hij heeft toen snel zijn kapitaal verstopt, maar het werd hem waarschijnlijk noodlottig want hij heeft het nooit meer kunnen ophalen.'

Duits bier
Hoe is deze katholiek zo rijk geworden? Koopstra vermoedt dat de man handel dreef met Duitsland, graan in ruil voor bier. De meeste goudstukken komen namelijk uit Hamburg, Bremen en het Ruhrgebied. 'Duitsland had sinds 1506 het Reinheitsgebot (bier mocht alleen gerst, water en hop bevatten, red.), waardoor zij een heel goede kwaliteit bier hadden. Dat zal wel tot feestjes hebben geleid wanneer die Groninger terugkwam met zijn handeltje', speculeert Koopstra. 'Het blijft een hypothese, maar ik vind het niet ondenkbaar.'

Bron: RTV Noord | Foto: Sven Jach/RTV Noord

Het verhaal achter de goudschat van Loppersum

Vijf jaar geleden vond Aldwin Wals tijdens graafwerkzaamheden in Loppersum een goudschat van maar liefst 49 gouden muntstukken. Van wie de munten waren of wat het verhaal erachter was, bleef grotendeels onbekend. Maar toch zijn er inmiddels ideeën over de achtergrond van het verhaal. Dit item is in april 2022 gemaakt door RTV Noord.

Certificering