Officiële opening archeologisch wandelpark 'De Vork' in Haren

2 juli 2019
2019-07-02 10:23:00

​Op donderdag 27 juni 2019 is het archeologisch park ‘De Vork’ in Haren feestelijk geopend. Samen met gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk, wethouder Roeland van der Schaaf en ProRail projectmanager Han Berends hebben leerlingen van CBS De Borg een insectenhotel onthuld.

Met het wandelpark is vlakbij de nieuwe wijk Haren-Noord en het buurtschap Essen een fijne plek ontstaan waar mensen kunnen wandelen en verblijven. Deze groene omgeving ligt vlak naast het opstelterrein voor treinen dat nu in aanbouw is, in de splitsing tussen de sporen naar Assen en Winschoten. De ingang van het park is aan de Noorderzanddijk (bron: ProRail).

Archeologisch onderzoek
Inmiddels is op het terrein uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan en tegen de verwachting in zijn er veel waardevolle vondsten gevonden. Er zijn sporen gevonden van boerderijen uit de late ijzertijd (200 v. Christus) en er zijn sporen uit de Romeinse tijd gevonden. Ook is ruim, 10 kilo vuursteen in het gebied gevonden.

Aanleg park en bouw replica historische boerderij
Ruim een jaar geleden is een begin gemaakt met de aanleg van het archeologisch wandelpark met het planten van bomen door diezelfde leerlingen van CBS De Borg. Nu zijn een vlonderpad en een picknickplaats aangelegd en groeit en bloeit alles op het terrein volop. Ook is een replica van een historische boerderij gebouwd als verwijzing naar de archeologische vondsten die in het gebied zijn gedaan.

Informatieborden met afbeeldingen van de opgraving
In het archeologisch park zijn twee informatieborden geplaatst met informatie over de historie van de locatie en over de archeologische vondsten. Op deze borden staan foto’s van de opgraving. Deze foto’s zijn door MUG Ingenieursbureau ter beschikking gesteld. Bijzonder leuk is dat UNESCO Geopark de Hondsrug gevraagd heeft of MUG Ingenieursbureau deze foto’s ook beschikbaar wil stellen voor gebruik op hun website en in publicaties. 

Media

ProRail
Groningen nieuws
Dagblad van het Noorden

Certificering