Kanonskogels uit 1813-1814 gevonden bij de dijkverbetering in Delfzijl

26 november 2018
2018-11-26 11:33:00

Tijdens de werkzaamheden aan de dijkverbetering in Delfzijl zijn er enkele kogels gevonden. De aangetroffen kogels en kanonskogels dateren uit het zes maanden durende beleg van Delfzijl tussen november 1813 en mei 1814.

Naast enkele gietijzeren kanonskogels werden ook grote ijzeren spijkers, een bijna drie kilo wegend contragewicht, enkele loden musketkogels en kogels van een zogenaamd percussiegeweer gevonden. De vondsten dateren grofweg uit de periode 1795-1814.

De aangetroffen kogels en kanonskogels dateren uit het zes maanden durende beleg van Delfzijl tussen november 1813 en mei 1814. De Franse kolonel Maufroy wilde niet geloven dat Napoleon verslagen was en bleef Delfzijl verdedigen. Zo bleef de vesting Delfzijl tot na de Franse tijd bezet. De kanonskogels zijn afgeschoten door Engelse oorlogsbodems die destijds in de Eems voeren voor de kust van Delfzijl. De kogels wegen 2.775 gram en hebben een doorsnede van 9 cm en zijn vermoedelijk door 12 ponds vuurmonden afgeschoten. Naast kanonskogels zijn ook loden kogels aangetroffen van zowel musketten (ronde kogels) als percussiegeweren (puntvormige en holle kogels).


Detail van een Franse kaart van Delfzijl uit 1813
Links: le batterie du Nord, rechts: een tweetal nieuwe batterijen

Kustbatterij Noord - Le batterie du Nord
De vesting Delfzijl was gelegen achter de dijk en kon daardoor mogelijkerwijs door vijanden worden beslopen. Daarom werd direct achter de dijk een kustbatterij aangelegd, iets ten noordoosten van de Holwierder bastion. De batterij, bekend als de Noord batterij of le batterie du Nord, was rechthoekig van vorm en had een breedte van ca. 17 meter en een lengte van ca. 40 meter. De batterij is gebouwd rond 1800.

Vrijdag 23 november heeft Jolanda Maassen (projectleider Archeologie) de kogels overgedragen aan het Waterschap Noorderzijlvest (zie op de foto Eisse Luijtjens) en aan de Ommelanderdiek in Delfzijl. Hier worden de kogels dan ook tentoongesteld.


Gevonden items uit de periode 1795-1814
2 kanonskogels, een contragewicht, enkele musketkogels en ijzeren spijkers

Certificering