Archeologie

Maak kennis met:

Marlies van Kruining

Marlies is archeologe bij MUG Ingenieursbureau. Ze werkt alweer zo'n vijf jaar op de afdeling Milieu & Archeologie en ze is gespecialiseerd in menselijke botresten.

“Aan schedels en aan botten kun je ontzettend veel zien. Bijvoorbeeld hoe mensen hebben geleefd, of er ziekten voorkwamen of hoe mensen zijn overleden. Als je menselijke resten vindt en alles bij elkaar zoekt, kun je iets zeggen over die persoon en een verhaal maken. Al tijdens de opleiding Archeologie had ik een fascinatie voor menselijk botmateriaal. Ik volgde extra vakken fysische antropologie om mij hier in te verdiepen en nu, jaren later werk ik vaak met menselijke overblijfselen. Na mijn opleiding ben ik begonnen bij het Archeologisch Diensten Centrum (ADC) in Amersfoort. Daarna ben ik bij archeologisch bedrijf RAAP in Drachten terecht gekomen. Daar heb ik een aantal jaren gewerkt totdat er een groot project bij MUG voorbij kwam. Inmiddels werk ik hier alweer vijf jaar.

Mijn meest bijzondere opgravingen zijn die van mammoeten in Drenthe en van een stranddorp uit de ijzertijd op de Shetland eilanden. Dit dorp was helemaal overstoven door zand en kwam vrijwel compleet weer tevoorschijn. De mammoeten kun je nu zien in het Drents Museum en op Shetland kun je door de ijzertijd nederzetting lopen. Dat is toch geweldig!"

"De overblijfselen van mensen vertellen een verhaal, dat vind ik fascinerend"

Marlies van Kruining

Certificering