Geo-ICT & Geo-Info

XYZ-meting rioolstelsel gemeente Leeuwarden

In de gemeente Leeuwarden voert MUG Ingenieursbureau putmetingen uit waarbij de XYZ-positie van de putdeksels en de hoogte van de rioolstrengen moeten worden vastgelegd.

Met behulp van de software kan de maatvoerder putten en strengen selecteren door deze aan te klikken. Hierdoor worden putnummerfouten voorkomen. De door de gemeente aangeleverde bestanden met put- en strenginformatie zijn ingelezen in ArcGIS. In ArcGIS zijn velden en layers toegevoegd ten behoeve van de inwinning. De ArcGIS-data is vervolgens weer ingelezen in de Carlson-software op het Leica CS35-veldboek. Het veldboek is hierbij gekoppeld aan een Leica TS16 Total Station. Met de Total Station worden de putten en de rioolstrengen ingemeten, waarbij de posities gerelateerd worden aan met RTK-gps (XY-positie) en waterpassing (hoogte) bepaalde grondslagpunten.

Voor dit project biedt Carlson software de mogelijkheid voor de landmeter om zowel putten als strengen te muteren en nieuwe putten en strengen toe te voegen. Door het gebruik van attribuutvelden kan hij bovendien bijzonderheden zoals vastzittende putten of strengdiameters toevoegen. Het resultaat van de metingen is een gemuteerd ArcGIS-bestand. De verdere verwerking en analyse van de data vindt plaats in ArcGIS.

Uniek aan de Carlson-software is dat rechtstreeks gebruik gemaakt wordt van ArcGIS-data en dat het resultaat ook een ArcGIS-bestand is. Onze maatvoerders maken gebruik van een Leica CS35-tablet waar de software op geïnstalleerd is. Deze manier van inwinning levert als voordeel op dat de maatvoerder direct zijn exacte huidige positie ziet en de posities van de in te meten objecten.

Nieuws over dit project

Terug naar overzicht

Expertise

  • Opdrachtgever: Gemeente Leeuwarden
  • Plaats: Leeuwarden
Contactpersoon

Certificering