Geo-ICT & Data, Energie

Perspectievenscan voor provincie Fryslân

De GIS-specialisten van MUG hebben voor de provincie Fryslân een perspectievenscan ontwikkeld om zichtbaar te maken waar kansen liggen voor het opwekken van energie.

Provincie Fryslân heeft de doelstelling dat alle eigendommen van de provincie per 2025 energieneutraal zijn. In opdracht van Soleila, ontwikkelaar op het gebied van duurzame energie, heeft MUG Ingenieursbureau gekeken naar het volledige areaal van panden en percelen waar ontwikkelingskansen liggen voor het opwekken van energie. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een pachtperceel door de provincie gebruikt wordt om een zonnepark op aan te leggen. Maar ook installaties op eigen panden behoort tot de mogelijkheden. Overigens betreft het niet alleen zonne-energie, ook biomassa en waterstof kunnen toegevoegd worden aan de perspectieventool.

De Perspectievenscan

MUG Ingenieursbureau heeft een GIS-tool ontwikkeld, de zogenaamde Perspectievenscan. De GIS-specialisten van MUG Ingenieursbureau hebben de tool aan de hand van GIS-data van de provincie in ArcGIS Online ingericht. In deze omgeving zijn onder andere daken, overhoeken en gewaspercelen in kaart gebracht en is in één oogopslag zichtbaar hoeveel energie per locatie opgewekt zou kunnen worden. Soleila heeft als ontwikkelaar inzicht in de mogelijkheden van het gebied en kent de criteria die een gebied kansrijk maakt. Ook kan Soleila de financiële haalbaarheid in kaart brengen. Door de combinatie van kennis en GIS-expertise wordt visueel inzage in mogelijkheden én kosten gecreëerd.

Gerelateerd Nieuws

Terug naar overzicht

Expertise

  • Opdrachtgever: Soleila
  • Plaats: Provincie Fryslân

Certificering