Meetwerk efficiënt voorbereiden en nauwkeurig uitvoeren met GIS

18 maart 2024

GIS maakt het mogelijk om processen in de GWW-sector te versimpelen en versnellen. Dat maakt dat je voor veel situaties zelfs geen landmeter meer hoeft in te schakelen. Want de software en techniek zijn tegenwoordig dermate laagdrempelig dat ook niet-landmeters nauwkeurig kunnen inmeten. Dat scheelt tijd, kosten, CO2-uitstoot, en ga zo maar door. Aan het woord is Hans Hainje, Innovatiemanager bij MUG Ingenieursbureau.

Dit artikel werd gepubliceerd in GWW Bouw Mat 1-2024

We zien in de praktijk dat infra-aannemers voor het minste of geringste een landmeter inzetten, zegt Hans. “Met de huidige stand der techniek kan dat veel efficiënter. Je kunt de informatie-inwinning perfect door je eigen mensen buiten laten uitvoeren, die toch al op het project aanwezig zijn. Moest voorheen een GPS-stok bijvoorbeeld minstens 3 seconden perfect waterpas staan, tegenwoordig wordt het signaal al opgepakt als de GPS-stok scheef staat. Daarnaast is de software van Esri Nederland dermate vriendelijk en configureerbaar dat je processen heel eenvoudig kunt automatiseren.”

Met ArcGIS kun je eenvoudig locatiegegevens inwinnen, verwerken, combineren, analyseren en visualiseren.

Totaalplatform

Esri is de leverancier van ArcGIS in Nederland. “We leveren van origine locatietechnologie om interactieve kaarten mee te maken”, zegt Jeffrey van Tol, business developer bij Esri Nederland. “Sinds de digitale revolutie is ArcGIS uitgegroeid tot een totaalplatform met apps die verschillende processen ondersteunen. Zodoende kun je met ArcGIS eenvoudig locatiegegevens inwinnen, verwerken, combineren, analyseren en visualiseren. Deze gegevens zijn via het web te delen met collega’s en partners. Er zijn ook veel nuttige open databronnen van de omgeving beschikbaar in onze Levende Atlas.” Hans vult aan: “Je kunt niet alleen heel makkelijk meten, maar ook hele workflows neerzetten met behulp van slimme apps die je koppelt aan de GPS-stok. Asfalt dat vernieuwd wordt of een leiding die aangelegd wordt, kun je zodoende heel snel inmeten. Je klikt in de software op een paar keuzelijstjes en gaat de workflow in. De persoon in kwestie heeft direct op zijn tablet in de Field Maps-app alle data bij de hand van KLIC, van de BGT, enz. en kan bevestigen dat het inderdaad gemaakt is zoals bedacht.”

GIS is uiterst waardevol als je het efficiënt integreert in de dagelijkse workflow.

Levende Atlas in Field Maps-app

Binnen ArcGIS is dus heel veel informatie standaard beschikbaar. “Ook alle informatie uit de Esri Levende Atlas is direct te gebruiken in de Field Maps-app, zoals informatie over de perceelgrenzen, het hoogteverloop van het maaiveld en luchtfoto’s van de omgeving”, legt Jeffrey uit. “Die hele set aan data kan je standaard gebruiken als je ArcGIS afneemt.” Het is volgens Hans een stille hulp voor de uitvoering. “Het is een kwestie van de juiste data aanklikken in de Levende atlas die voor dat proces handig zijn: energie, glasvezel, ecologie.

Op de kaarten van de Levende atlas kun je ook heel nauwkeurig een markering aanbrengen op de locatie, waar bijvoorbeeld het asfalt niet goed is of waar je kabels & leidingen hebt neergelegd. Dat maakt het ook visueel voor de opdrachtgever.” Volgens Hans is ook de benodigde hardware veel toegankelijker geworden. “Wij gebruiken de GPS-stokken van Carlson. Zij leveren tevens software om het GPS-signaal van de meetstok te kunnen gebruiken in ArcGIS Fieldmaps. Deze software is bruikbaar met GPS-stokken van verschillende hardware leveranciers.”

MUG Ingenieursbureau heeft zich met ArcGIS in eerste instantie gericht op riool-, asfalt- en betonmetingen, maar inmiddels hebben ook de afdelingen archeologie en energie de ArcGIS-totaaloplossing van Esri omarmd. “Het platform biedt een enorme potentie, ook voor de energietransitie waar we de komende vijftien jaar voor staan”, vindt Hans. “Deze toepassing vereenvoudigt het hele proces. Alles heeft immers te maken met ruimtelijke inpassing. Daar is GIS ideaal voor, vanaf de voorbereiding en het graven van proefsleuven tot het vastleggen tijdens de uitvoering. GIS is uiterst waardevol als je het efficiënt integreert in de dagelijkse workflow.”

Certificering