Werken bij
GIS-tool: de Perspectievenscan voor provincie Fryslân

Inzage in GIS in kansrijke gebieden voor het opwekken van duurzame energie

Provincie Friesland wordt energieneutraal

Provincie Fryslân heeft de doelstelling dat alle eigendommen van de provincie per 2025 energieneutraal zijn. In opdracht van Soleila, ontwikkelaar op het gebied van duurzame energie, heeft MUG Ingenieursbureau gekeken naar het volledige areaal van panden en percelen waar ontwikkelingskansen liggen voor het opwekken van energie. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een pachtperceel door de provincie gebruikt wordt om een zonnepark op aan te leggen. Maar ook installaties op eigen panden behoort tot de mogelijkheden. Overigens betreft het niet alleen zonne-energie, ook biomassa en waterstof kunnen toegevoegd worden aan de perspectieventool.

De Perspectievenscan

MUG Ingenieursbureau heeft een GIS-tool ontwikkeld, de zogenaamde Perspectievenscan. De GIS-specialisten van MUG Ingenieursbureau hebben de tool aan de hand van GIS-data van de provincie in ArcGIS Online ingericht. In deze omgeving zijn onder andere daken, overhoeken en gewaspercelen in kaart gebracht en is in één oogopslag zichtbaar hoeveel energie per locatie opgewekt zou kunnen worden. Soleila heeft als ontwikkelaar inzicht in de mogelijkheden van het gebied en kent de criteria die een gebied kansrijk maakt. Ook kan Soleila de financiële haalbaarheid in kaart brengen. Door de combinatie van kennis en GIS-expertise wordt visueel inzage in mogelijkheden én kosten gecreëerd.

 

Meer weten?

Edwin Stoffelsma

Projectleider Geo-ICT
T. 0594 55 24 20
E. estoffelsma@mug.nl

Werkzaamheden

  • Samenvoegen van gegevens van de provincie Fryslan met beschikbare data zoals wegen, wateren, panden, gewassen en groenstroken langs wegen.
  • Per gewasperceel, perceel met pand of perceel met groenstroken langs wegen wordt het potentieel aantal zonnepanelen en de opbrengst berekend;
  • Voor de panden van de provincie is de specifieke oppervlakte en de hellingshoek van het dak, en ook de optimale oriëntatie zichtbaar in de tool;
  • Zichtbaar maken van potentiële gebieden voor het opwekken van zonne-energie. In de GIS-tool wordt een score toegekend per gebied. Hierbij spelen de criteria zoals de inpasbaarheid in de omgeving, de afstand tot de netaansluiting, de opbrengst en de oppervlakte mee;
  • Dashboard inrichten om de locatie van percelen inzichtelijk te maken, plus het aantal MWh per categorie zichtbaar maken. De tool biedt de mogelijkheid om op percelen te kunnen filteren. Als gebruiker is het mogelijk om handmatig gebieden te selecteren waarbij automatisch berekend wordt wat er in totaal mogelijk aan energie op te wekken is.

Certificering

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

MUG Ingenieursbureau ontwerpt, begeleidt en adviseert bij infrastructurele en bouwprojecten van overheden, woningcorporaties, aannemersbedrijven, architecten en stedenbouwkundigen. We opereren proactief en zoeken altijd naar de duurzaamste en meest praktische oplossing op basis van de nieuwste inzichten.

Hoofdvestiging

Zernikelaan 8, 9351 VA LEEK
Postbus 136, 9350 AC LEEK
T. 0594 55 24 20
E. info@mug.nl

Vestiging Noord-Holland

Geert Scholtenslaan 9
1687 CL WOGNUM
T. 0226 71 12 20
E. info@mug.nl