Werken bij
Herbegraving Joodse graven Winschoten

Onverwachte oude Joodse begraafplaats

Bij werkzaamheden aan het riool en de aanleg van een park in het centrum van Winschoten heeft MUG Ingenieursbureau een archeologische begeleiding uitgevoerd. Vooraf was er bekend dat een deel van het riooltracé door een voormalige Joodse begraafplaats liep. Deze begraafplaats is in 1969 geruimd en herbegraven op een nieuwe begraafplaats, maar er bestond een mogelijkheid dat we alsnog menselijke resten tegen zouden komen.

Begin november stuitten wij inderdaad op eikenhouten kisten met menselijke botten. Niet op de plaats van het geruimde kerkhof, maar een eindje verderop. De werkzaamheden werden direct stilgelegd. Onze opdrachtgever, gemeente Oldambt, nam contact op met opperrabijn Binyomin Jacobs voor een respectvolle afhandeling van de graven.

Het bleek dat we op een oudere Joodse begraafplaats gestuit waren, waarvan het bestaan nog niet bekend was. De Er werden elf grafkisten aangetroffen, en op 14 november een twaalfde. Alle resten zijn zorgvuldig overgebracht in nieuwe kisten en volgens Joodse traditie  herbegraven in het nieuwe park. Opperrabijn Jacobs bediende daarbij de graafmachine.

Friesch Dagblad publiceerde een leuk artikel hierover.

Ook Israëlische kranten besteedden aandacht aan de herbegraving:

http://www.timesofisrael.com/dutch-workers-find-jewish-graves-thought-relocated-in-1969/

Dutch workers discover Jewish graves thought relocated decades ago

 

Meer weten?

Elma Schrijer

Projectleider Archeologie
T. 0594 55 24 55
E. eschrijer@mug.nl

Werkzaamheden

De herbegraving is een bijzonder onderdeel van een groter geheel, de archeologische begeleiding van rioolwerkzaamheden in het centrum van Winschoten. Bij de verdere begeleiding zijn onder meer de oude stadsgracht en restanten van bebouwing aangetroffen en gedocumenteerd.

Certificering

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

MUG Ingenieursbureau ontwerpt, begeleidt en adviseert bij infrastructurele en bouwprojecten van overheden, woningcorporaties, aannemersbedrijven, architecten en stedenbouwkundigen. We opereren proactief en zoeken altijd naar de duurzaamste en meest praktische oplossing op basis van de nieuwste inzichten.

Hoofdvestiging

Zernikelaan 8, 9351 VA LEEK
Postbus 136, 9350 AC LEEK
T. 0594 55 24 20
E. info@mug.nl

Vestiging Noord-Holland

Geert Scholtenslaan 9
1687 CL WOGNUM
T. 0226 71 12 20
E. info@mug.nl