Werken bij
Onderzoek de Vismigratierivier

Waterbodemonderzoek, onderzoek naar niet-gesprongen explosieven en onderwaterarcheologie

MUG Ingenieursbureau is betrokken bij de voorbereiding in de aanleg van de Vismigratierivier in het project De Nieuwe Afsluitdijk. In het voorjaar van 2017 is MUG Ingenieursbureau gestart met de werkzaamheden rondom De Vismigratierivier onderdeel van het project De Nieuwe Afsluitdijk. MUG Ingenieursbureau is geselecteerd voor de uitvoering van het waterbodemonderzoek, het onderzoek naar niet-gesprongen explosieven en de onderwaterarcheologie.

Waarom een Vismigratierivier?

De Afsluitdijk bracht veiligheid, maar veroorzaakte tegelijkertijd ook schade aan de natuur. De afsluiting creëerde een hindernis voor trekvissen. De Vismigratierivier zorgt ervoor dat de Afsluitdijk weer open gaat voor vis. Het is een innovatief plan om de Waddenzee en het IJsselmeer weer met elkaar te verbinden. Zo kunnen straks vele soorten trekvissen hun paai- en leefgebieden weer bereiken.

De aanlegfase van De Vismigratierivier is gepland medio 2018. De planning wordt ook bepaald door de samenwerking met Rijkswaterstaat die aan de slag gaat om van de Afsluitdijk een overslagbestendige dijk te maken.

Meer weten?

Arno Wegman

Senior projectleider Milieu
T. 0594 55 24 44
E. awegman@mug.nl

Werkzaamheden

  • In onderaanneming heeft Periplus Archeomare, specialist in onderwaterarcheologie de verkenning van de bodem uitgevoerd. Met sonar is het volledige gebied afgezocht. Het leek er even op dat er een historisch scheepswrak op de bodem lag. Na een verkenning van de duikers van Periplus bleek het echter te gaan om een oud zijzwaard van een botter met een lange ketting die sterk verweerd en begroeid was met mosselen. Deze ketting lag in een bocht waardoor die typische ovalen wrakvorm ontstond die zichtbaar is op de sonaropnamen.
  • Alvorens de technisch specialisten van de afdeling Milieu het volledige waterbodemonderzoek konden voltooien, is begin juli door KWS Infra BV - Opsporen Conventionele Explosieven onderzoek gedaan naar mogelijk niet gesprongen explosieven. Gezien er in de historie rondom Kornwerderzand aanzienlijk gevochten is, is het gebied rondom de kazematten als verdacht gebied bestempeld. Onderzoek toonde de aanwezigheid van metalen aan. Hier zal rekening mee worden gehouden bij de werkzaamheden.

Certificering

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

MUG Ingenieursbureau ontwerpt, begeleidt en adviseert bij infrastructurele en bouwprojecten van overheden, woningcorporaties, aannemersbedrijven, architecten en stedenbouwkundigen. We opereren proactief en zoeken altijd naar de duurzaamste en meest praktische oplossing op basis van de nieuwste inzichten.

Hoofdvestiging

Zernikelaan 8, 9351 VA LEEK
Postbus 136, 9350 AC LEEK
T. 0594 55 24 20
E. info@mug.nl

Vestiging Noord-Holland

Geert Scholtenslaan 9
1687 CL WOGNUM
T. 0226 71 12 20
E. info@mug.nl