Werken bij
5G-pilot in aardbevingsgebied

Monitoring met trillingssensoren in Walfriduskerk Bedum

In de toren van de Walfriduskerk in Bedum zijn in december 2018 vijf trillingssensoren geplaatst. De plaatsing van de sensoren was de start van een 5G-pilot in het aardbevingsgebied.  Met behulp van een dashboard komen meetgegevens van de trillingssensoren realtime binnen. In één oogopslag zijn de gegevens inzichtelijk en kunnen verbanden worden gelegd. Binnen de 5G-pilot van 5Groningen werken MUG Ingenieursbureau en Omnidots nauw met elkaar samen. 5Groningen is onderdeel van Economic Board Groningen.

Waarom er door MUG Ingenieursbureau en Omnodots gekozen is voor de Walfriduskerk – de kerk met de scheve toren – voor het plaatsen van de sensoren en het monitoren van de meetgegevens? Het betreft een historisch gebouw. Dat betekent dat onderhoud noodzakelijk is. Het is dan ook goed om trillingen te monitoren en te weten wanneer er schade kan ontstaan zodat er vroegtijdig gehandeld kan worden.

Gerelateerde links:

https://www.5groningen.nl/over-5groningen/5g-monitoring-in-bouw-en-infra 

https://www.5groningen.nl/nieuws/trillingen-in-walfriduskerk-in-bedum

Meer weten?

Hans Hainje

Afdelingshoofd Geo-ICT & Geo-Info
T. 0594 55 24 65
E. hhainje@mug.nl

Werkzaamheden

  • MUG Ingenieursbureau en Omnidots vullen elkaar goed aan. MUG Ingenieursbureau denkt vanuit de gebruikers en de toepassing. Omnidots is specialist op het gebied van trillingssensoren en levert de sensoren. Binnen de pilot leveren ook andere partijen uit het 5Groningen programma een relevante bijdrage. Vodafone stelt de NarrowBand-Internet of Things verbindingen beschikbaar. De Rijksuniversiteit Groningen vervult een ondersteunende rol op ICT infra gebied. (bron: 5Groningen)

Certificering

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

MUG Ingenieursbureau ontwerpt, begeleidt en adviseert bij infrastructurele en bouwprojecten van overheden, woningcorporaties, aannemersbedrijven, architecten en stedenbouwkundigen. We opereren proactief en zoeken altijd naar de duurzaamste en meest praktische oplossing op basis van de nieuwste inzichten.

Hoofdvestiging

Zernikelaan 8, 9351 VA LEEK
Postbus 136, 9350 AC LEEK
T. 0594 55 24 20
E. info@mug.nl

Vestiging Noord-Holland

Geert Scholtenslaan 9
1687 CL WOGNUM
T. 0226 71 12 20
E. info@mug.nl