Werken bij

Zeldzame archeologische vondst in Loppersum: 48 gouden munten en een Tudor roos penning

In september 2016 zijn door archeologen van MUG Ingenieursbureau tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van nieuwe riolering in Loppersum 48 gouden munten en een Tudor roos penning uit de 16e eeuw gevonden. Vandaag is tijdens een persconferentie op gemeentehuis Loppersum de vondst wereldkundig gemaakt.

Miranda de Wit, senior archeoloog en projectleider archeologie bij MUG Ingenieursbureau legt tijdens deze persconferentie uit dat een wierdedorp zoals Loppersum altijd een hoge archeologische waarde heeft en dat het gemeentelijk archeologiebeleid van Loppersum stelt dat bij bodemverstoringen binnen de wierde die dieper gaan dan 40 cm en groter zijn dan 15 m² archeologisch onderzoek moet plaatsvinden.

Sierd Jan Tuinstra, senior archeoloog en degene die de archeologische begeleiding uitvoerde in Loppersum namens MUG Ingenieursbureau, schetst vervolgens de historische context van de unieke vondst. Aanwezig is ook Aldwin Wals, amateur archeoloog en degene die met zijn metaaldetector de munten gevonden heeft. Aan hem de eer om de munten samen met de bestuurders van gemeente Loppersum te onthullen.

48 gouden munten

De munten vormen een schat van goudguldens, stammend uit de 16e eeuw en afkomstig uit het Heilige Roomse Rijk. Nog niet alle munten zijn exact gedateerd, maar op dit moment lijkt de oudste munt afkomstig uit 1501 en de jongste uit 1592. De munten komen oorspronkelijk uit diverse Duitse deelstaten en steden, waaronder Keulen, Hamburg, Neurenberg, Brandenburg en Bonn. Ze zijn uitgegeven uit naam van diverse keizers, waaronder Karel V, Rudolph II en Maximiliaan II, maar ook uit naam van Duitse keurvorsten, zoals Salentin van Isenburg (in 1567-1577 keurvorst van Keulen). Het thema van de munten lijkt heiligen te zijn, aangezien de meeste van de munten op een kopse kant de afbeelding van een heilige dragen, zoals St Pieter, St Laurentius en St Johannes.

Tudor roos penning

tudor roosIn de nabije omgeving van de gouden munten is ook een Tudor roos penning gevonden. Er is een mogelijk verband tussen de gouden munten en deze Tudor roos penning. Een dergelijke penning was in Engeland een soort militaire onderscheiding die onder andere gedragen werd door vooraanstaande officieren. Gedurende de periode 1588 – 1594 (het Schansenbeleg van Groningen) bevonden zich in de omgeving van Groningen Engelse soldaten die deel uitmaakten van het Staatse leger. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog probeerde dit Staatse leger Groningen in te nemen.

Dit kan er gebeurd zijn…

De munten zijn gevonden op een locatie waar tot begin jaren zestig het huis van “Harddraver” Glas stond. In de 16e eeuw moet hier, in een voorloper van dit huis, een welvarend iemand hebben gewoond. Wellicht een voorouder van de familie van dhr. Glas. Gezien de voorlopige dateringen van de munten, is de goudschat na 1592 verborgen. De aanname is dat iemand de munten verborgen heeft voor 1594 toen de Reductie van Groningen plaatsvond. De eigenaar is destijds mogelijk om het leven gebracht omdat hij niet wilde vertellen waar hij zijn muntschat had verborgen.  In de zoektocht naar de gouden munten kan een Engelse militair de Tudor roos penning verloren.

De 48 gouden munten en de Tudor roos penning zijn op 20 mei tijdens het evenement ‘Lente in Loppersum’ op zaterdag 20 mei voor iedereen te bewonderen.

Ook de media besteden aandacht aan de prachtige vondst, zie ook:

Nu.nl – “Zeldzame gouden munten zestiende eeuw gevonden in Loppersum

NOS – “Zeldzame muntschat gevonden in Loppersum 

Dagblad van het Noorden – “Zeldzame gouden muntschat uit 16e eeuw gevonden Loppersum

RTV Noord – “Zeldzaam grote muntschat uit 16de eeuw gevonden in Loppersum

De Telegraag – “Schat in Loppersum

Groninger Internet Courant – “Eerste foto’s van gouden vondst in Loppersum

gouden munten

Foto: Aldwin Wals

gouden munt
Foto: Aldwin Wals
gouden munten totaal
Foto: MUG Ingenieursbureau

Bekijk alle berichten

Certificering

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

MUG Ingenieursbureau ontwerpt, begeleidt en adviseert bij infrastructurele en bouwprojecten van overheden, woningcorporaties, aannemersbedrijven, architecten en stedenbouwkundigen. We opereren proactief en zoeken altijd naar de duurzaamste en meest praktische oplossing op basis van de nieuwste inzichten.

Hoofdvestiging

Zernikelaan 8, 9351 VA LEEK
Postbus 136, 9350 AC LEEK
T. 0594 55 24 20
E. info@mug.nl

Vestiging Noord-Holland

Geert Scholtenslaan 9
1687 CL WOGNUM
T. 0226 71 12 20
E. info@mug.nl