Werken bij

Missing Maps Mapathon bij MUG Ingenieursbureau in Leek

Op donderdag 9 februari vond een Missing Maps Mapathon plaats in Leek. Dit evenement werd georganiseerd door MUG Ingenieursbureau in samenwerking met het Rode Kruis Nederland. Ruim 30 vrijwilligers, onder andere afkomstig van Provincie Groningen, gemeenten in de regio en medewerkers van MUG Ingenieursbureau hebben gezamenlijk een gebied in Malawi in kaart gebracht.

 “Waar ligt het dorp en hoe komen we daar?”

Koos Krijnders van het Rode Kruis neemt de aanwezigen mee in het verhaal van Malawi. “Het is bijna niet voor te stellen dat het nodig is vandaag de dag gebieden in kaart te brengen, maar van tienduizenden mensen niet ver van de hoofdstad van Malawi is bijna niks bekend. In geval van noodsituaties, bijvoorbeeld overstromingen, is het voor hulpverleners die naar de gebieden afreizen erg belangrijk om te weten waar een dorp nou eigenlijk ligt en hoe ze daar kunnen komen.”

‘mappen’ maar!

Bij de MUG Missing Maps Mapathon gaan de deelnemers aan de slag met een gebied 50 kilometer van de hoofdstad Lilongwe vandaan, een opdracht die vooraf door het Rode Kruis opgezet is.  Met behulp van satellietbeelden kunnen alle deelnemers gebouwen en wegen detecteren en tekenen in OpenStreetMap, het programma dat de gegevens opslaat. Lokaal toetsen mensen deze data en waar nodig wordt de kaart verbeterd.

Fantastisch resultaat!

“Na ruim 1,5 ‘mappen hebben we een mooi resultaat! Er zijn 2758 gebouwen en 162 kilometer aan wegen in het systeem vastgelegd. De deelnemers zijn erg enthousiast en wij van MUG Ingenieursbureau ook, dus dit is zeker voor herhaling vatbaar!”, aldus een enthousiaste Karolina van Schrojenstein, initiatiefnemer en organisator van het evenement. “Gezamenlijk kun je veel bereiken voor anderen, dit was een geweldige ervaring.”

Achtergrondinformatie Missing Maps

Start van Missing Maps is de aardbeving in Haïti geweest. Daarna zorgde de Ebola-uitbraak in Afrika voor de verdere doorstart van Missing Maps. Dankzij Missing Maps is er nu de beschikking over open data en zijn de mogelijkheden om hulpbehoevenden te bereiken makkelijker geworden en bovendien minder kostbaar.

Vanaf 8 november 2014 worden wereldwijd Mapathons georganiseerd en inmiddels is het succes hiervan duidelijk. Meer dan zes miljoen huizen zijn in kaart gebracht, meer dan 25 miljoen mensen zijn hierdoor bereikbaar. Doelstelling voor 2020 is 75 miljoen woningen en 200 miljoen mensen.

Meer info, zie: www.missingmaps.org.

 

Bekijk alle berichten

Certificering

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

MUG Ingenieursbureau ontwerpt, begeleidt en adviseert bij infrastructurele en bouwprojecten van overheden, woningcorporaties, aannemersbedrijven, architecten en stedenbouwkundigen. We opereren proactief en zoeken altijd naar de duurzaamste en meest praktische oplossing op basis van de nieuwste inzichten.

Hoofdvestiging

Zernikelaan 8, 9351 VA LEEK
Postbus 136, 9350 AC LEEK
T. 0594 55 24 20
E. info@mug.nl

Vestiging Noord-Holland

Geert Scholtenslaan 9
1687 CL WOGNUM
T. 0226 71 12 20
E. info@mug.nl